ТОП авторов и книг     ИСКАТЬ КНИГУ В БИБЛИОТЕКЕ

А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  AZ

 

цедру з 1/2 цитрини, накривають товстою тканиною і залишають так стояти на 3–4 год. В охолоджену рідину кладуть 25 г дріжджів і ставлять її в тепле місце. Коли квас забродить і зверху вкриється піною, його проціджують крізь марлю або густе сито, розливають в пляшки, кладуть у кожну з них по 2–3 родзинки, закорковують і зав'язують шпагатом. Коли в пляшках з'явиться піна, їх виносять в холодне місце. Через добу квас можна пити.

Квас журавлиновий

1 кг журавлини розминають, заливають 5 л води, кип'ятять і проціджують. В проціджену рідину всипають 1 кг цукру і повторно доводять до кипіння. Розводять в квасі 10 г дріжджів, кладуть їх в охолоджену після кипіння рідину і залишають на добу для бродіння. Після цього проціджений квас розливають в пляшки, кладуть в кожну з них по 2–3 родзинки, закорковують і обв'язують шпагатом. Через 2–3 дні квас готовий.

Квас цитриновий

В 15 л окропу кладуть 200 г родзинок, 1,5 кг цукру, 6 цитрин, розрізаних на чотири частини, без кісточок і охолоджують. В охолоджений настій кладуть 100 г дріжджів і залишають на 12 год., після чого проціджують, дають трохи постояти, розливають в пляшки, закорковують і виносять в холодне місце. Через 3–4 дні квас готовий.

Квас малиновий

В барило кладуть 800 г житнього солоду, 2 кг малини, 400 г житніх сухарів, 1 кг цукру, 1 склянку розведених дріжджів (100 г сухих), заливають 27 л перевареної холодної води і ставлять в тепле місце на тиждень, а коли перебродить, барило виносять в холодне місце на 2 дні. Після цього рідину обережно зливають, а в гущу, що залишилась, наливають 3–4 л перевареної охолодженої води, розмішують, проціджують, зливають обидві рідини в казан або велику каструлю і варять на слабкому вогні 15 хв. весь час збираючи піну. Потім рідину проціджують крізь сито, охолоджують, розливають в міцні пляшки, закорковують, обв'язують шпагатом, осмолюють і зберігають в прохолодному місці.

Квас запорозький

В барилі з 50 л окропу обварюють 7 кг житніх сухарів і настоюють протягом 8 год. Після цього чистий сирівець зливають в іншу посудину, кладуть 1 1/2 склянки дріжджів, 1,5 кг цукру, одну нарізану кружальцями цитрину без кісточок і дають постояти ще 8 год.
Після цього квас проціджують, розливають в пляшки, кладуть в них по одній родзинці, закорковують і ставлять в тепле місце на 8-10 год. Як тільки квас почне бродити, його виносять в холодне місце.

Квас козацький

В 35 л окропу обварюють 1,5 кг житніх сухарів і настоюють протягом 8 год. Розводять в 0,5 склянки сухарного настою 100 г дріжджів з 1 ст. ложкою борошна і дають зійти. Настій житніх сухарів проціджують крізь густе сито, додають 2 кг цукру, вливають розведені дріжджі, все добре розмішують, щоб цукор розтав, і ставлять в тепле місце на 12 год. Після цього квас ще раз проціджують, розливають в пляшки, кладуть в кожну з них по маленькому шматочку цитрини, закорковують, залишають на 2 год., а потім виносять в холодне місце.

Ягодянка

Беруть 4 кг будь-яких ягід, всипають в бутель, заливають 12 л води і 1,5 л горілки, зав'язують шийку бутля марлею, ставлять на сонце і тримають так доти, поки ягоди не спливуть. Після цього рідину проціджують, всипають в неї 2,5 кг цукру і, коли цукор розтане, виливають в інший бутель (так, щоб він був повний) і ставлять в холодне місце на 18 днів. Потім ягодянку розливають в пляшки, закорковують, осмолюють і зберігають в холодному місці.

Яблучник

В барило місткістю 54 л насипають по 10 кг сушених яблук і груш, заливають перевареною холодною водою, ставлять на 3 дні в тепле місце, а потім виносять в холодне місце і залишають незакупореним, поки не перебродить, після чого барило забивають. Через 3 дні яблучник розливають в пляшки, кладуть в кожну по 10–15 родзинок, закорковують, осмолюють і закопують в пісок. Через 5 днів яблучник можна пити.

Льодок яблучний

На 2,5 кг обчищених і нарізаних яблук беруть 1,5 л горілки і 7,5 л охолодженої перевареної води. Ставлять бутель на 14 днів на сонце, обв'язавши шийку марлею. Настойку треба щодня перемішувати. Коли яблука спливуть, рідину проціджують, додають 2 кг цукру, ставлять на 2 год. на сонце, а потім виносять на 10 днів у холодне місце. Після цього яблучник проціджують, розливають в пляшки, закорковують, обв'язують і зберігають в холодному місці в ящику з піском. Через 3 тижні яблучник можна пити.

Шипучка

Листя чорної смородини перебирають, промивають і обварюють окропом, кладуть цукор, нарізану цитрину без кісточок, накривають серветкою і дають прохолонути до температури свіжонадоєного молока. Після цього вливають розведені дріжджі, ставлять в тепле місце і залишають там доти, поки не з'являться пухирці, потім проціджують, розливають в пляшки, кладуть в кожну з них по родзинці, закорковують, обв'язують шпагатом і ставлять на лід або в холодильник.
На 8 л води – 1 кг листя чорної смородини, 2 цитрини, 25 г дріжджів, 5 г родзинок, 500 г цукру.



1 2 3 4 5

ТОП авторов и книг     ИСКАТЬ КНИГУ В БИБЛИОТЕКЕ    

Рубрики

Рубрики