ТОП авторов и книг     ИСКАТЬ КНИГУ В БИБЛИОТЕКЕ

А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  AZ

 

йшов у пасіку. Одна бджола вдарилась в його лице, неначе хто її кинув з усієї сили. Отець Степан спав у катразі, причинивши двері. Матушка одчинила двері й ввійшла в катрагу. За нею ввійшов Балабуха.
– А вставай, панотче,– бог гостя приніс,– крикнула вона.
Отець Степан обізвався крізь сон, схопився, сів на постелі й дивився сонними очима на Балабуху.
– Що? га? де? – питав він переляканим голосом.
– Ось! ось! – сказала матушка, тикаючи йому пляшку з горілкою в руки.
– Невже! – крикнув, як опечений, отець Степан і схопився з ліжка, витріщивши очі на Балабуху.
Балабуха стояв і доставав головою під саму покрівлю катраги. Отцеві Степанові спросоння здалось, що перед ним стоїть архієрей.
Батюшка опам'ятався, протер очі, придивився до Балабухи і впізнав його.
– Чи це академіст приїхав до нас? – крикнув він хрипким заспаним голосом і кинувся обнімати та цілувати Балабуху, що було для його трохи незручно. Отець Степан був невеликий на зріст, присадкуватий, товстенький та кудлатий: волосся на голові, на короткій бороді стирчало, неначе розпатлане вітром, а густі брови поодставали на кінчиках і стриміли, неначе закручені вуса. Він підняв руку вгору, ледве достав Балабушині плечі, піднявся навшпиньки й тричі поцілувався з Балабухою.
– Pax vobis serenissime pater! Мир вам, найсвітліший отчеі (Лат.)

Мир дому цьому й живущим в йому! – сказав Балабуха, обнявши руками отця Степана й піднімаючи його.
– А чом ти, стара, оце мене не збудила! – промовив отець Степан до матушки.
– Хіба ж я не будила? Штовхала тебе та торсала, а ти тільки ногами дригав та махав руками. Мій панотець, Марку Павловичу, має поганий звичай: б'ється спросоння, хоч такий з себе непоказний. Ось телепнув мене спросоння по руці так, що аж рука горить і синяк виступив.
– Сідайте ж, академісте, в моїй господі,– сказав отець Степан, присовуючи до стола ослона,– сідайте, та вип'ємо по чарці: може, я сон прожену.
Отець Степан позіхнув, хрестячи широкого рота.
– Ой, затуляй-бо рота, бо ще бджоли влетять: подумають, що улик,– сказала матушка.
– Оце ж таки, улик! Може, подумають, що вічко,– сказав батюшка.
– Еге! добре вічко. Як вийде рій, то ще, борони боже, ввесь влетить тобі в рот: не треба буде й збирати,– бо ти ротом збереш його,– сказала матушка, сміючись.
Отець Степан налив чарку, поздоровкався й випив до Балабухи, а потім подав чарку Ба-лабусі.
– Ми вже з паніматкою випили по чарці, сказати правду. Не знаю, чи пити, чи не пити,– сказав Балабуха.
– Та пийте! тільки недобрі люди не п'ють,– сказав батюшка.
Балабуха випив і закусив пирогом. За першою чаркою пішла друга, за другою третя. Швидкий, проворний, говорючий панотець розговорився, випиваючи чарку за чаркою; а Балабуха все поглядав через пасіку в зелений садок, чи не з'явиться там на стежці Онися. Онисі не було видко в садку.
– От ви вчитесь там в академії все по-латинському, все пишете вірші, а чи вчать пак вас там співати на гласи: «На господи возвах і на бог-господь і явися нам»? – спитав отець Степан.
– А чом же? Вчать,– сказав Балабуха згорда.
– А чи вмієте ви співати «господи возвах», глас третій? А заспівайте,– несподівано спитав батюшка.
– Та годі, годі, старий! От і вигадує ні се ні те. Де вже щоб в академії цього не вчили,– сказала матушка, постерігаючи, що старий хоче екзаменувати зятя.
– Ц-ц! – цмокнув батюшка,– от і не вмієте, хоч і вчились в академії: ануте на «бог господь», глас восьмий?
Балабуха засміявся, одначе затяг на глас восьмий. Він знав, що старі батюшки люблять екзаменувати паничів, а при тому й почванитись своїм хистом.
– Так, та не зовсім,– сказав отець Степан,– в нас на селах ось як співають! – сказав батюшка і зарипів низьким басом на ввесь садок «бог господь» на глас восьмий.
– Ануте, заспівайте на четвертий глас! – знов сказав батюшка, наливаючи чарку.
Балабуха затяг на четвертий глас. Отець Степан підтягував, щоб показати силу своєї гортані. В пасіці піднявся такий дует, що заглушив гудіння бджіл.
– Добру гортань маєте! От за це люблю! І горілку добре п'єте! І за це люблю! – сказав отець Степан, цілуючи в губи Балабуху.– Коли б ви знали, Марку Павловичу, як я оче-пурив та опорядив свою церкву! Які я образи поставив в церкві! Та ви і в Києві таких не знайдете! От ходім, голубчику, я вам покажу.
Отець Степан схопився жваво з місця, вхопив за руку Балабуху й потяг з катраги.
Матушка пішла слідком за ними. В пасіці кругом їх сновигали бджоли, набились в бороду батюшці. Одна бджола вдарилась в його щоку і впустила жало; він навіть не скривився й тільки скинув її пальцями та все не випускав руки студента, неначе боявся, щоб він не втік. Стежечка йшла до хвіртки в цвинтар. Отець Степан потяг Балабуху в хвірточку й привів до церкви. Церква була одчинена. Сторож замітав і прибирав у церкві.
Ступивши на поріг церкви, отець Степан випустив руку Балабухи й перехрестився. Слідком за ним пішов Балабуха з матушкою.
Церква була невелика, дубова, з неширокими банями, з вузькими вікнами. Вікна були високо од землі. Серед ясного дня в церкві було темнувато, тілько гарячий промінь прорвався в ві
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

ТОП авторов и книг     ИСКАТЬ КНИГУ В БИБЛИОТЕКЕ    

Рубрики

Рубрики