ТОП авторов и книг     ИСКАТЬ КНИГУ В БИБЛИОТЕКЕ

А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  AZ

 

«шермановські танки», «снайпери», та «підривники».
«Шермановський танк», який ще має назву «паровий укатувач» — це брутальна, безцеремонійна людина, яка гадає, що все навкруг зобов'язані давати дорогу. Вона може себе так вести ще й тому, що впевнена у своєї правоті та хоче, щоб це знали всі оточуючі.
«Снайпер» також має іншу назву «прихований агресор»; він намагається робити неприємності за допомогою закулісних махінацій та "іншого прояву прихованої агресії. Звичайно, він уважає, що така його поведінка повністю оправдана, тому, що хтось поводився неправильно й він зобов'язаній виконувати роль потайного месника, поновлювати справедливість.
Він також може вести себе у наслідок відсутності достатньої влади, щоб діяти відкрито.
«Підривник», або «вибухова людина», або «розгнівана дитина» не є злим від природи; він зривається як дитина, яка має злий настрій. Звичайно, така людина веде себе подібним способом, коли вона перелякана й безпомічна, а вибух емоцій відображає її приховане бажання узяти ситуацію під свій контроль. Так, наприклад, керівник може спалахнути, якщо почує, що підлеглі його зовсім відбились від рук.
Наступний тип у даній класифікації — «жалібник»; це люди, які завжди находять те, на що можна поскаржитись; звичайно вони нічого не роблять для вирішення проблеми, тому, що уявляють себе не здатними ні на що або .не хочуть брати відповідальність. «Жаліб ники» бувають двох типів: реалістичні й пароноідні. Обидва типи
67
Іасто охоплювані будь-якою ідеєю та обвинувачують інших (або югось конкретно, або увесь світ у цілому) у всіх гріхах.
«Мовчун», або «тихоня» — ще один тип важкої людини; вони покійні, не багатомовні та скритні.
Причини їх скритності дуже різні.
«Надпокладені» —люди, які говорять «так» з будь-якого привиду і обіцяють підтримку. Такі люди можуть здаватися приємними у всіх ідносинах, які не створюють труднощів у спілкуванні, тому що вони авжди роблять поступку, щоб допомогти й тім самим подобатися іншим юдям. Однак, слова у таких людей розходяться з ділами, вони не иконують своїх обіцянок та не виправдовують покладених до них надій.
«Вічні песимісти» завжди передбачають невдачу тому, що зви-айно уважають, що з будь-якої витівки нічого не вийде. Такі люди авжди намагаються сказати «ні» або постійно відчувають турботу, оли кажуть «так».
«Усезнайки» — вони вважають себе вище за інших тому, що на їх умку, знають усе на світі; при цьому вони хочуть, щоб про цю перевагу НЕЛ.И інші Вони можуть діяти й як «бульдозери», розштовхують усіх а своєму шляху; вони можуть вести себе й як «пузири», які перепов-емі інформацією та свідомістю власної поважності. Але часто трап-ягться, що вони помиляються тому, що в основному тільки грають роль.
<>Нерішучі», або «стопори» — важки люди, які не відважують-;. І:,ийняти будь-яке рішення тому, що бояться помилитися; вони
•-•-'-,уть й тягнуть поки рішення не буде прийняте без них, або ?с «<1хідаість прийняття рішення відпаде взагалі.
::~нують й деякі інші класифікації важких людей'". Психіатри о.ідяють так званих «з-розуму-зводячих» тому, що такі важкі люди .."-ггично зводять з розуму інших тім, що не виправдовують покладе-
•••)-. -Іа них надій, їх поведінка підриває основи довіри між людьми.
Можливі «з-розуму-зводячи» іншого типу, які подають супе-:-чдиві надії, або виражають суперечливі бажання та очікують від !с і'х задоволення.
Іноді такі важки люди можуть запрошувати вас про щось, а потім юблять обставину, з якої виконання їх запрошень трапляється для Іс неможливим, й ви не зможете додержувати своє слово.
Відомі також, так звані «максималісти», які хочуть чогось пря-.) зараз, навіть якщо у цьому немає потреби.
«Скритні» — це важкі люди, які держать все у собі, не гово-Іть про свої образи, а потім несподівано накидаються на вас, коли ласте, що все йде гаразд.
68
«Невинні брехуни», вони замітають сліди брехнею або серією обманів так, що перестаєте розуміти, у що вірити, а у що -— ні.
«Удавані альтруїсти» неначе роблять вам гаразд, але у глибині душі жалкують про це. Ви можете відчувати це в інших обставинах або це може виявитися раптово у вигляді саботажу, вимоги подарованого, або вимоги компенсації.
Деякі спеціалісти виділяють «гравців» різних типів'". Вони роблять одне, а думають зовсім інакше. Ви не зможете розуміти, що трапляється, поки не попадете у капкан.
Деякі автори не використовують термін та поняття «важки люди»; вони говорять про проблеми ділового спілкування у зв'язку з бар'єрами, які виникають при контакті з яскраво висловлюваними « пси-хотипами людей»; саме незнання таких психотишв людей на їх думку й сприяє зародженню конфліктів50.
У даному напрямку досліджень проблем ділового спілкування існує, у свою чергу, декілька підходів.
Прихильники так званого психогеометричного підходу до типології, тобто,— визначення психотипа особистості,— засновують, що психогеометрія — це унікальна практична система аналізу особистості, яка дозволяє: миттєво визначити тип особистості (як свій, так й партнера з ділового спілкування); надати докладну характеристику особистих якостей та особливостей поведінки людини; скласти сценарій поведінки для кожного типу особистості у типових ситуаціях51.
У рамках психогеометричного підходу існує декілька різних класифікацій психотипів особистостей. Наприклад, СДелингер виділяє такі психотипи, як «квадрат», «трикутник», «прямокутник», «коло», «зигзаг»".
Інша класифікація містить одинадцять психотипів: епілептоіди (любов до порядку); паранойяльні (цілеспрямовані); гипертими (зверненні у зовнішнє);
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

ТОП авторов и книг     ИСКАТЬ КНИГУ В БИБЛИОТЕКЕ    

Рубрики

Рубрики